Dobrej jakości jajka mają wiele wartości odżywczych i korzystnie wpływają na zdrowie. W sklepach dostępnych jest wiele rodzai jaj – z różnego chowu czy o różnych rozmiarach. Jakie są dostępne rozmiary jajek i od czego zależy ich wielkość?
Co wpływa na wielkość jajka?
Jakość jajka zależy od wielu czynników. Najważniejszym jest sposób hodowli kur. Istnieje kilka rodzai chowu. Najgorszy jest klatkowy. W nim kury są ciasno stłoczone w klatkach o niewielkich rozmiarach. Lepsze jajka pochodzą od kur ściółkowych lub z wolnego wybiegu. Mają one więcej przestrzeni i wysiadują jajka na grzędach ze ściółką. Najlepsze jajka pochodzą z ferm ekologicznych, gdzie kury biegają wolno i są karmione ekologicznymi paszami. Właściwe odżywianie kur również ma znaczenie. Specjalnie dobrana mieszanka zbóż z dodatkami oleju sojowego sprawia, że jajka mają lepszy smak i ładniejszy kolor.
Wybierając jajka w sklepie, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Jedną z nich jest ich rozmiar. Jajka kurze we Wrocławiu i każdym innym mieście w Polsce, klasyfikowane są według gramatury. Najmniejsze jajka o rozmiarze S ważą mniej niż 53 g. Średnie – M mają wagę pomiędzy 53 g a 63 g. Duże jajka, klasyfikowane jako L, to waga między 63 g a 73 g. A największe jajka XL to te, które ważą więcej niż 73 g. Wielkość jajka zależy od wieku kury i jej rasy. Im starsza kura, tym większe jajka znosi.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka kurze w Oleśnicy to bardzo zdrowy element diety. Pozwala dostarczyć organizmowi wiele składników odżywczych. Podstawowym z nich jest białko. Odpowiednia podaż białka w diecie zapewnia uczucie sytości i odpowiada za rozwój mięśni. W jajkach znajduje się również luteina. Wspomaga ona prawidłowe działanie wzroku. Oprócz tego jaja pełne są aminokwasów oraz witamin z gruby B i D. Dawniej wiele osób uważało, że duża ilość jajek w diecie przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu. Najnowsze badania dowodzą, że nie jest to prawda, jednak w przypadku występowania jakichkolwiek chorób lub problemów zdrowotnych warto skonsultować to z lekarzem, lub dietetykiem.