Polska słynie z hodowli drobiu, w tym także kaczek i gęsi. Najwięcej gęsiny, bo aż 80 proc. produkuje się w woj. kujawsko-pomorskim. Ponad 90 proc. zasobów tego mięsa trafia jednak za granicę. Równie dużym uznaniem cieszy się rodzime mięso kacze. W 2016 r. pogłowie tych zwierząt wyniosło ponad 19 mln. Eksperci przewidują szybki rozwój tych sektorów w Polsce.
– Chów drobiu wodnego w Polsce ma wieloletnią tradycję. Drób ten jest bardzo dobrze przystosowany do polskich warunków środowiskowych. To niewątpliwa przewaga polskich hodowców, która wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na mięso tych ptaków przyczynia się do dynamicznego rozwoju tego sektora w Polsce. Przemawiają za tym również liczby – jeśli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku utrzymamy poziom 3 mln, jeżeli chodzi o produkcję – komentuje Marcin Szukalski, kierownik regionalny ds. drobiu De Heus.
Polacy jedzą stosunkowo niewiele mięsa kaczego i gęsiego
Większość wyprodukowanego mięsa trafia do Niemiec. Coraz więcej drobiu wodnego eksportujemy również do krajów azjatyckich. Największą popularnością cieszą się tam takie części jak łapy i głowy. Z kolei Japończycy od lat doceniają puch z polskich gęsi. Powiększenie rodzimych stad i możliwości lokalnej produkcji pozwalają na rozwój eksportu drobiu wodnego w zupełnie nowych kierunkach. Znacznie podniósł się również standard utrzymania i produkcji tych ptaków w Polsce. – Fermy utrzymujące drób wodny rosną, a hodowcy przywiązują coraz większą wagę do standardów produkcji – dodaje Szukalski.
Ponad 95 proc. polskich gęsi stanowią słynne gęsi owsiane, reszta to odmiany regionalne
– Jej nazwa związana jest ze zwyczajem karmienia gęsi owsem na trzy tygodnie przed ubojem. Zabieg ten znacząco podnosi walory smakowe mięsa – komentuje ekspert De Heus. Gęsina to produkt luksusowy. Słynie z kruchego i delikatnego mięsa, praktycznie pozbawionego tłuszczu. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz przyczynia się do znacznej redukcji cholesterolu. Dodatkowo zawiera bogactwo witamin z grupy A, B1, B2, D, E i PP, a także fosfor, żelazo i magnez.
Hodowcy, którzy chcą rozwijać swoje gospodarstwa powinni zadbać o profilaktykę oraz prawidłowe żywienie zwierząt
–W przypadku drobiu wodnego nie można zapominać o zapewnieniu odpowiedniego mikroklimatu, temperatury, wentylacji czy suchej ściółce – uzupełnia Marcin Szukalski. Kaczki idealnie nadają się do tuczu. Szybko przyrastają i w prawidłowy sposób przyswajają paszę. – W Polsce materiałem do produkcji brojlerów kaczych są głównie kaczki Pekin oraz barbarie – dodaje.
Sezonowość produkcji gęsiej
Pierwsze wstawienia gąsiąt rozpoczynają się na początku marca. Pierwszy ubój odbywa się zazwyczaj w okolicach czerwca. Przy podjęciu decyzji o intensywnym chowie drobiu wodnego, należy pamiętać także o zawarciu umowy z ubojnią, która także dostarcza pisklęta. – Hodowcy powinni postawić na jakość i pamiętać, że naszej pozycji zagrażają Węgrzy, którzy mocno rozwijają się w tym obszarze. Pomocne w utrzymaniu się na rynku jest wsparcie od specjalistów i firm o silnych pozycjach rynkowych – podsumowuje Marcin Szukalski z De Heus.