Drób wodny nowym hitem eksportowym?

Polska słynie z hodowli drobiu, w tym także kaczek i gęsi. Najwięcej gęsiny, bo aż 80 proc. produkuje się w woj. kujawsko-pomorskim. Ponad 90 proc. zasobów tego mięsa trafia jednak za granicę. Równie dużym uznaniem cieszy się rodzime mięso kacze. W 2016 r. pogłowie tych zwierząt wyniosło ponad 19 mln. Eksperci przewidują szybki rozwój tych sektorów w Polsce. 

 – Chów drobiu wodnego w Polsce ma wieloletnią tradycję. Drób ten jest bardzo dobrze przystosowany do polskich warunków środowiskowych. To niewątpliwa przewaga polskich hodowców, która wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na mięso tych ptaków przyczynia się do dynamicznego rozwoju tego sektora w Polsce. Przemawiają za tym również liczby – jeśli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku utrzymamy poziom 3 mln, jeżeli chodzi o produkcję – komentuje Marcin Szukalski, kierownik regionalny ds. drobiu De Heus.

Polacy jedzą stosunkowo niewiele mięsa kaczego i gęsiego

Większość wyprodukowanego mięsa trafia do Niemiec. Coraz więcej drobiu wodnego eksportujemy również do krajów azjatyckich. Największą popularnością cieszą się tam takie części jak łapy i głowy. Z kolei Japończycy od lat doceniają puch z polskich gęsi. Powiększenie rodzimych stad i możliwości lokalnej produkcji pozwalają na rozwój eksportu drobiu wodnego w zupełnie nowych kierunkach. Znacznie podniósł się również standard utrzymania i produkcji tych ptaków w Polsce. – Fermy utrzymujące drób wodny rosną, a hodowcy przywiązują coraz większą wagę do standardów produkcji – dodaje Szukalski.

Ponad 95 proc. polskich gęsi stanowią słynne gęsi owsiane, reszta to odmiany regionalne

Jej nazwa związana jest ze zwyczajem karmienia gęsi owsem na trzy tygodnie przed ubojem. Zabieg ten znacząco podnosi walory smakowe mięsa – komentuje ekspert De Heus. Gęsina to produkt luksusowy. Słynie z kruchego i delikatnego mięsa, praktycznie pozbawionego tłuszczu. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz przyczynia się do znacznej redukcji cholesterolu. Dodatkowo zawiera bogactwo witamin z grupy A, B1, B2, D, E i PP, a także fosfor, żelazo i magnez.

Hodowcy, którzy chcą rozwijać swoje gospodarstwa powinni zadbać o profilaktykę oraz prawidłowe żywienie zwierząt

W przypadku drobiu wodnego nie można zapominać o zapewnieniu odpowiedniego mikroklimatu, temperatury, wentylacji czy suchej ściółce – uzupełnia Marcin Szukalski. Kaczki idealnie nadają się do tuczu. Szybko przyrastają i w prawidłowy sposób przyswajają paszę. – W Polsce materiałem do produkcji brojlerów kaczych są głównie kaczki Pekin oraz barbarie – dodaje.

Sezonowość produkcji gęsiej

Pierwsze wstawienia gąsiąt rozpoczynają się na początku marca. Pierwszy ubój odbywa się zazwyczaj w okolicach czerwca. Przy podjęciu decyzji o intensywnym chowie drobiu wodnego, należy pamiętać także o zawarciu umowy z ubojnią, która także dostarcza pisklęta. – Hodowcy powinni postawić na jakość i pamiętać, że naszej pozycji zagrażają Węgrzy, którzy mocno rozwijają się w tym obszarze. Pomocne w utrzymaniu się na rynku jest wsparcie od specjalistów i firm o silnych pozycjach rynkowych – podsumowuje Marcin Szukalski z De Heus.

Dodaj komentarz